Reblogged article from Design Space Magazine

This Small Hotel In The Czech Republic Is Made From Shipping Containers

Artikul Architects have designed this small boutique hotel named ContainHotel (because it’s made from shipping containers), in Treboutice, Czech Republic.

 Designed to be easily movable, the seasonal hotel had its first location on a surf campsite alongside the Elbe riverbank. Made from three shipping containers, it was completed in just four months with a total of five rooms and able to accommodate 13 guests.Upstairs, there are four rooms accessed through a shared terrace. All the rooms have one large floor-to-ceiling window, so that despite the small size of the rooms, they still feel airy and have views of the surrounding area.Inside the rooms, the walls and ceilings are finished in birch plywood, as is all of the custom designed furniture.When it gets hot in the summer, an awning is attached above rooms and the facades are covered with waste wood planks from a nearby sawmill to block the direct sun.The containers are placed only on railroad sleepers. Each container functions separately and are connected only to a local electric power source. The container with the bathroom facilities has an inbuilt water reservoir to supply showers and sinks, which are equipped with water-saving taps

 

The Redesdale Residence

Redesdale Residence was designed by Space International and is located in Los Angeles, California. The home was integrated in a scenic landscape: “perched high on a ridge-line withsweeping views of the Silverlake reservoirs this custom residence operates as a barrier from the street-side activity while opening up the interior spaces to the panorama beyond. A tiered split level section allows each of the primary areas: the eating, living and sleeping spaces, to have autonomy from one another while giving each a specific connection to the adjacent outdoor spaces and views“. With an exterior blending wood, concrete and glass, the Redesdale home falls in a category that we often see here on designspace, that of modern and minimalist residences, embraced by the ones looking for a comfortable and opulent way of living.

Casa D I Studio Damilano

Damilano Studio Architects completed Casa D, a residential project located in Cuneo, a city in Piedmont, northern Italy. The 4,025 square-foot contemporary home showcases a complex exterior design, reminiscent of Mediterranean architecture and a color palette based on subtle contrasts. With a flat roof and straight lines, the house can be visually divided into several volumes, each having a distinct geometrical shape. The deck and swimming pool make for an alluring outdoor combo, inspiring late evening gatherings and plenty of relaxation. Designed by award winning green Architect Pb Elemental, this ultra contemporary 2085+ sqft 3 bedroom, 4 bathroom homes include a large separate office/work/studio space and bright open principle spaces. Certified LEED Platinum, the home boasts a smart, energy-efficient design including, HRV air-exchange system, high performance windows, radiant hydronic heating, tight thermal envelope with high performance spray foam insulation.

 

South African House

​This magnificent house was the product of two firms, SAOTA and OKHA. SAOTA built the exterior while OKHA designed the sensational interior. The house sits on a cliff in Nettleton Road, the most exclusive street in Cape Town, South Africa. Glass bi-fold doors allow for a boundary-free experience from every side. One side of the house features an expansive seascape perspective, while another side features a stylish garden with outdoor living area set into the mountain face behind. Wooden paneling surrounds both the bedrooms and the living room effectuating a sophisticated neutral décor. On the outside, an infinity pool runs along the edge of a huge sundeck, where the water appears to drop off into the sea.

 

HOUSE AM OBEREN BERG | Alexander Brenner Architekten

When approaching the picture is discernible. The northeast side of the house is an addition/a combination of white cubes. Each of them is recognizable as an individual structure when viewed from close up, but seen from a distance, they merge to form a unified whole. Each of them is recognizable as an individual structure when viewed from close up, but seen from a distance, they merge to form a unified whole. As you enter the house from the north-east via the two-storey entrance hall, the floor-to-ceiling glazing facing southwest opens up onto the garden. One can look out over the pool in front of the house, and across the valley towards the hills opposite. In this entrance hall (as in the whole house), visitors are aware of an interplay of open and enclosed spaces stretching between transparent expanses of glass and protective walls.

OM House  | Studio Guilherme Torres

“Guilherme Torres, a young Brazilian architect, was hired by an elderly couple to design a contemporary house in a residential condominium in Londrina, Brazil. The clients requested a house which would be suitable for a couple to live on regular basis as well as big enough to host their whole family at the weekends. The architect offered them a plan consisting of two big blocks perpendicularly crossed in a 400m2 area. The construction itself comprises of a vast living area, a block containing 3 bedrooms and a discrete laundry area. The living-room is well-supplied with natural light overlooking the swimming-pool. The pool has a 16m swimming lane coated with black glass chips readily made for the owner’s daily swim. The project uses few coating materials, which can be easily found in the region. The rusty texture on the brick walls was done directly on the plaster. The house floors as well as some walls are a mix of cement planks and wood rulers. The French windows in the bedrooms were built in wood by local handicraftsmen, a more economical and sustainable alternative rather than the use of synthetic materials.”