Select Page

Reblogged article from DesignSpace

From the architect. ‘WRAP HOUSE’ is grouping and wrapping the three elements sunlight, spacious sense and privacy to enrich the living space. The site is located in a flat residential quarter in the Southwest of Hiroshima City. As the site is from all sides surrounded by houses, one of which is directly bordering the site boundary, it was necessary to come up with the following architectural arrangement. To create a bright and wide space while protecting one’s privacy despite the site’s restrictions, a wall wraps around the full site creating a ‘void’ on the north side while respecting the permitted floor area ratio. The north orientated living space is extended by a terrace, which is located adjacent to the parking space while facing the street to the north. In addition, considering the natural sunlight conditions for the neighboring house to the west, a pitched roof was chosen and a v-shaped wall is surrounding the ‘void’ on the east side. As a result, sunlight shines into the void in the morning and a ‘sunlight well’ is created. The collected sunlight is reflected by a white wall, and illuminates the room gently. In the early morning, sunlight enters the void from the east. As the sun rises further it shines through the upper window, and when the sun begins to decline light falls through the skylights.

(Future Studio designed the Wrap House in Hiroshima, Japan).

View more unique residential homes on